Acne

Acne (in de volksmond ook wel puistjes) is een aandoening van de talgkliertjes in de huid van het gezicht, de rug, schouders en borst. De talgkliertjes bevinden zich in de haarzakjes en produceren talg (een soort vet) waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een haarzakje verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Soms raken deze geïnfecteerd met de acnebacterie (Propionibacterium acnes). Door woekering van deze bacterie barst het haarzakje en ontstaan ontstekingen, met als gevolg pukkels en puistjes.

Acne komt vaker voor rond de puberteit, rond de menstruatie en bij gebruik van de anticonceptiepil met uitsluitend een progestageen (Exluton). Dit is het gevolg van de invloed van bepaalde geslachtshormonen, die er voor zorgen dat de opperhuid (buitenste huidlaag) sterker groeit en de aanmaak van talg toeneemt. Daardoor kunnen de haarzakjes verstopt raken.

Acne duurt meestal enkele jaren, maar gaat over het algemeen in de loop van de puberteit over. De aandoening laat soms blijvende littekens achter. (Ernstige) acne kan iemands sociale leven zodanig beïnvloeden dat medicijnen nodig zijn. Deze genezen de kwaal niet, maar bestrijden wel de symptomen.

Speak Your Mind

*