Symptomen, klachten en verschijnselen
- Geen.
- Geen lichamelijke inspanning mogelijk.
- Kortademigheid.
- Pijn op de borst (angina).
- Flauwvallen.
De aortaklep stelt het bloed in staat uit de belangrijkste pompkamer (de linker ventrikel) in de belangrijkste slagader, de aorta, te stromen, die op zijn beurt het zuurstofhoudende bloed naar steeds kleinere slagaders en naar de weefsels van het lichaam voert. De klep zelf bestaat uit drie bladen (puntvormige weefselplooien) die op elkaar aansluiten en zo voorkomen dat het bloed in de rustpauze van het hart vanuit de aorta terugstroomt naar de ventrikel.
Aortaklepstenose.
Wanneer de opening van een klep nauwer wordt en de doorgang belemmerd raakt, wordt dit aangeduid met de term stenose. Zo’n vernauwing van de aortaklep betekent dat de linker ventrikel (de belangrijkste pompkamer van het hart) harder moet pompen om een normale opbrengst te handhaven. Daardoor wordt de wand van de linker ventrikel vaak dikker, een afwijking die wordt aangeduid als linker ventrikelhypertrofie.
Aortaklepinsufficiëntie.
Een ander soort afwijking ontstaat als de aortaklep niet stevig sluit. Dit wordt aortaklepinsufficiëntie of aortaklepregurgitatie genoemd en veroorzaakt dat bloed teruglekt in de ventrikel. Gevolg is dat de bloedstroom naar de rest van het lichaam afneemt en het hart harder moet pompen in een poging de afname van de bloedstroom op te vangen. Het resultaat is dat het hart vaak vergroot raakt.
Schade die het hart heeft geleden onder acuut reuma of een aangeboren afwijking kunnen de kans op schade bij aortaklepstenose en aortaklepinsufficiëntie vergroten. Aortaklepstenose is een afwijking die vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.
Diagnose.
Allebei de afwijkingen zijn gemakkelijk door de huisarts te vinden. Door met een stethoscoop naar het hart te luisteren, kan hij al bepalen of er een verder onderzoek nodig is. Vaak zal dit verdere onderzoek bestaan uit een borstfoto (om te zien of het hart vergroot is), een elektrocardiogram (ECG).
Hoe ernstig zijn afwijkingen van de aortaklep?
Wanneer er afwijkingen aan de aortaklep gevormd zijn, is het grootste risico dat de linker ventrikel harder zal moeten gaan werken. Hierdoor kan er angina pectoris, hartzwakte of flauwvallen ontstaan.
Aortaklep afwijkingen kunnen zonder verschijnselen, stilletjes, ontwikkelen. Op het moment dat er een gevaarlijke fase bereikt wordt, is het noodzakelijk om direct een behandeling uit te voeren.
Behandeling.
het is niet direct nodig om uw gehele leven drastische om te gooien bij aortaklepstenose of –insufficiëntie. Zware inspanningen is niet goed voor uw lichaam en uw hart. Toch is gemiddelde inspanning toegestaan.
Preventie.
De kans op een infectieuze endocarditis wordt vergroot wanneer de patiënt last heeft van een afwijking aan de aortaklep. Het is daarom goed om profylactisch gebruik van antibiotica in te schakelen.
Operatieve behandeling.
Wanneer de aortaklep er zo slecht aan toe is, is het in sommige gevallen het beste om deze operatief te vervangen.
Recente reacties