Gewicht (lichaamsgewicht). In de geneeskunde wordt vaak het begrip ‘ideaal gewicht’ gehanteerd. Hieronder verstaat men dat gewicht, dat bij een bepaalde lichaamslengte het minst gepaard gaat met ziektes of voortijdig overlijden. In de praktijk wordt dit gewicht bepaald door van een groot aantal mensen de lengte, het gewicht, aantal ziektes en leeftijd van overlijden met elkaar in verband te brengen. Deze gegevens worden doorgaans verkregen uit de archieven van de (levens)verzekeringsmaatschappijen. De resultaten worden uitgezet in een tabel, die is onderverdeeld in een categorie voor licht-, normaal- en zwaargebouwde personen. Deze tabellen hebben alleen betrekking op personen uit de ‘westerse’ wereld. Men spreekt van een afwijkend gewicht als dit meer dan 10 % onder of boven het ideale gewicht Ligt. Sommige mensen hebben totaal geen moeite met het handhaven van een normaal gewicht, anderen moeten voortdurend op hun dieet letten om toch vooral niet aan te komen.
Te licht. (ondergewicht)
Een te laag gewicht kan het gevolg zijn van allerhande ziektes die gepaard gaan met verminderde eetlust. Een voortdurend gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak is reden voor een uitgebreid onderzoek: niet alleen darmaandoeningen maar tuberculose of kanker kunnen er de oorzaak van zijn. Verhoogde werking van de schildklier (hyperthyreoïdie) zet de stofwisseling aan met gewichtsverlies als gevolg. Ook koorts en operatieve ingrepen verhogen het energieverbruik van het lichaam waardoor gewichtsverlies optreedt. Een psychische oorzaak van gewichtsverlies wordt gevonden bij anorexia: anorexia nervosa.
Te zwaar. (overgewicht)
Overgewicht ontstaat bijna altijd door te veel eten. De een komt echter veel sneller aan dan de ander. Dit komt doordat de een een hogere stofwisseling heeft dan de ander en dus de binnengekregen voedingsstoffen verbrandt i.p.v. ze om te zetten in vet. Het idee bestaat dat baby’s die overvoed worden later meer aanleg voor dik worden vertonen, zij zouden meer vetcellen ontwikkelen. De juistheid van deze theorie is nog niet aangetoond. Gebruik van alcohol, dat veel calorieën bevat, leidt eveneens gemakkelijk tot
overgewicht. Ook een te langzaam werkende schildklier heeft gewichtstoename als gevolg. Overgewicht leidt op zijn beurt weer tot ziekten: arteriosclerose, hoge bloeddruk, hartinfarct en suikerziekte komen vaker voor bij dikke mensen. Door de.grote belasting van de benen ontstaat snelle slijtage van de heup-, knie- en enkelgewrichten. Voor het behoud van een goede gezondheid moet overgewicht zoveel mogelijk worden vermeden.
Recente reacties