Klachten en verschijnselen:
- Ernstige jeuk.
- Huiduitslag met rode bultjes.
- Kleine zichtbare, witte gangetjes.
Schurft (Scabies) is een sterkt jeukende huidafwijking, die door de schurftmijt Sarcoptes scabiei wordt veroorzaakt. Deze schurftmijt is alleen onder een microscoop goed te zien, want hij is nog kleiner dan 0,5 mm.. De schurftmijt leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren. De jeuk is in de meeste gevallen ’s nachts het ergst. Schurftmijten worden over de hele wereld aangetroffen bij alle groepen mensen en bij alle leeftijden. In sommige gevallen is het mogelijk dat ze het hele gezin besmetten. In Nederland is schurft vrij zeldzaam De schurftmijt wordt alleen overgedragen na intensief contact tussen mensen, zoals omhelzingen en met name seksueel contact. Normaal geeft handcontact een hele kleine kans op besmetting, maar wanneer de geïnfecteerde een uitgebreide infectie heeft met veel mijten, dan kan een hand geven al wel voldoende zijn om met de mijt besmet te raken. In sommige gevallen vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddengoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten. Een ander soort van schurft is hondenschurft, dit kan van de hond op de mens overgebracht worden. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiëne.
Diagnose.
Het belangrijkste verschijnsel van schurft is ernstige jeuk. De uiterlijke verschijnselen van een schurftinfectie bestaan uit een huiduitslag van rode bultjes en de typische zeer kleine gangetjes in de huid van enkele millimeters lang, die met het blote oog waarneembaar zijn. De schurftmijt verblijft het liefst in de lichaamsplooien van de huid, daar kunnen de gangetjes dan ook het best gevonden worden. Schurft wordt vrijwel nooit in het gezicht of op het behaarde hoofd gezien.
De typische plekken waar schurft gevonden kan worden zijn de beschutte plekken zoals; tussen de vingers, aan de binnenkant van de polsen, onder de oksels, liezen, rond de taille, aan de buitenzijde van de ellebogen, op de enkels en de voetzolen, rond de borsten en geslachtsdelen en de billen. Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien.
Wanneer er bij kleine kinderen sprake is van schurft, dan zijn de gangetjes niet altijd het meest opvallende verschijnsel. Bij kleine kinderen is er vaker sprake van een huiduitslag met rode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Het komt nogal eens voor in deze gevallen, dat een schurftinfectie aangezien wordt voor eczeem of galbulten.
In typische gevallen kan uw huisarts de diagnose ‘op het oog’ vaststellen. Om de diagnose te bevestigen zal er geprobeerd worden om de schurftmijt ook daadwerkelijk aan te tonen. Dit gebeurt door met een mesje of een klein scherp lepeltje een gangetje leeg te schrapen en het geoogste materiaal vervolgens onder de microscoop te onderzoeken.
Hoe ernstig is schurft?
Schurft veroorzaakt jeuk, die heel hinderlijk kan zijn. Het is niet ernstig.
Behandeling./Geneesmiddelen.
Om de besmetting te behandelen en te bestrijden, zijn er diverse anti-schurft crèmes en lotions op recept van uw huisarts bij de apotheek verkrijgbaar. Dit zijn permetrine crème, deze crème wordt eenmalig op de aangedane plekken aangebracht en moet 8 tot 12 uur lang op de huid blijven zitten. Een ander middel is het benzylbenzoaat-smeersel, dit wordt op de betroffen plaatsen aangebracht en moet daar gedurende 24 uur lang inwerken. Dit moet twee tot driemaal herhaald worden. Omdat dit middel meerdere malen aangebracht moet worden, gebruikt men dit middel vaak als laatste keus. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de scabiës te bestrijden met tabletten. Ivermectine is effectief in een éénmalige dosis. Het middel wordt alleen voorgeschreven als de besmetting met schurft ook daadwerkelijk door microscopisch is aangetoond en een zalf onvoldoende werkt. Ivermectine wordt vooralsnog niet vergoed.
Er zijn een aantal belangrijke regels om de behandeling succesvol te laten verlopen:
– Om her besmetting te voorkomen moeten alle gezinsleden, huisgenoten en seksuele partners van een schurftdrager worden meebehandeld met de crème. Ook als de besmetting zich niet bij hun openbaart.
– De huid moet zorgvuldig worden ingesmeerd volgens het voorschrift.
– Er moet extra aandacht besteed worden aan de nagels: door krabben kunnen mijten of eieren onder de nagels gekomen zijn. De crème moet daarom met een zacht borsteltje ook onder de rand van de nagel aangebracht worden.
– De kleding, het beddengoed en eventueel knuffeldieren dienen zo mogelijk gewassen te worden. Kleding of beddengoed, zoals dekbed, kussen en matras die niet gewassen kunnen worden, moet langdurig (tenminste 72 uur) gelucht worden.
– Voor kleine kinderen en zwangere vrouwen gelden er speciale regels. Zo wordt Lindaan nooit aan zwangere vrouwen en kleine kinderen voorgeschreven, vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen, het is dus van groot belang dat u voor het gebruik altijd goed de bijsluiter van het geneesmiddel leest of neem contact op met uw huisarts, zodat hij u het juiste middel kan voorschrijven.
Door de behandeling zullen de schurftmijten en haar eieren gedood worden. De jeuk verdwijnt geleidelijk na een succesvolle behandeling. Pas als alle dode mijten en eieren door de voortdurende vernieuwing van de huid afgestoten zijn, zal de jeuk geheel verdwenen zijn. Dit kan enkele weken duren. Mocht na deze periode de jeuk toch blijven bestaan of als er nog nieuwe gangetjes ontstaan, dan is de behandeling waarschijnlijk niet afdoende geweest. Het is dan belangrijk om de behandeling te herhalen. Als de schurftinfectie in eerste instantie niet bewezen werd met een microscopisch onderzoek en de klachten toch blijven aanhouden, dan moet men ook overwegen, dat er ook een mogelijk bestaat, dat de verkeerde diagnose vastgesteld is.
Preventie.
Besmetting is niet altijd te voorkomen, net zo min bij de mens als bij het dier.
Recente reacties