Polsslag

Het kloppen van de pols en van andere plekken waar zich een grote slagader bevindt, is een drukgolf die door het gehele slagaderlijk stelsel gaat als er bij iedere hartslag bloed wordt ingepompt. Het hart van een gezonde volwassene klopt gemiddeld 72 keer per minuut, maar alle getallen tussen 60 en 100 zijn normaal.
Lichamelijke inspanning kan de polsslag opjagen tot ongeveer 220 min de leeftijd van de betrokkene. Lang wordt dit niet volgehouden; de snelheid daalt bij voortgezette inspanning ruwweg met 75 procent van het maximum,
oftewel tot 135 bij iemand van 40jaar.
Hormonen, koorts, geneesmiddelen, lichaamsbeweging en emotionele gebeurtenissen leiden soms tot een verhoogde hartslag maar hebben doorgaans geen nadelig effect op de werking van het hart. Is de hartslag echter permanent te hoog of te laag, dan moet medisch worden onderzocht of er sprake is van een onderliggende oorzaak. Maar let wel: wie veel aan lichaamsbeweging doet, heeft in rusttoestand altijd een lage pols, doordat het hart als gevolg van al die training zeer efficiƫnt is gaan werken.

Speak Your Mind

*