Op tv, in dagbladen, commercials of op de radio; overal worden de meest fantastische beautykreten genoemd, maar weet u wel wat deze termen allemaal inhouden of betekenen? Met deze snelcursus bent u weer helemaal op de hoogte.
Antioxidanten: Antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen. De vrije radicalen kunnen schade aanrichten in het DNA van je (huid)cellen. Deze kleine boosdoeners ontstaan onder meer door stress, uv-straling, alcohol, luchtvervuiling en bestrijdingsmiddelen. Antooxidanten zijn te vinden in onder andere vitamine C en E en mineralen zoals selenium, chroom en zink.
Alphahydroxyzuur: Afgekort als AHA’s. Dit zijn fruitzuren die de bovenste, dode huidcellen verwijderen, waarna er weer frisse huidcellen tevoorschijn komen.
Arganolie: De schoonheidstrend van dit moment. Argonolie zit bomvol vitamine E (antioxidant!) en vetzuren, die de natuurlijke barrière van de huid beschermen.
Breedbandfilter tinosorb S: Chemische beshcermingsfilter, dat zowel UVA- als UVB stralen absorbeert. Zit onder andere in de zonneproducten van Garnier en Eucerin.
Botuline: Is het stofje in Botox dat, geinjecteerd in de huid, de spiertjes tijdelijk verlamt. Hierdoor kan de huid niet samentrekken en dus niet rimpelen. Werkt ongeveer drie maanden. In crèmes is botuline een stuk minder effectief.
Ceramiden: Stofjes die de ruimtes tussen de huidcellen opvullen, zeg maar het cement tussen de cellen. Ze zorgen voor stevigheid en voorkomen het uitdrogen van de huid. Vandaar dat ze ook in crèmes zitten.
Collageen: Is verantwoordelijk voor de stevigheid en souplesse van de huid. In crèmes houdt collageen de huid soepel, glad en zacht.
DHA: Afkorting van dyhydroxyacetone. Deze ingewikkelde naam staat voor de stof in zelfbruiners, die de bovenste, dode huidlaag onder invloed van zuurstof verkleurt.
Essentiele olien: Deze sterkgeurende olien worden gewonnen uit onder andere de bladeren, bloesem, schil en schors van planten. Ze worden gebruikt voor parfums, maar zitten ook in huidverzorgende producten.
Enzymen: De enzymen in ons lichaam regelen allerlei chemische reacties. Ook veel huidverzorgingsproducten bevatten enzymen. Ze werken onder andere als sterke antioxidant.
Flavanoiden: Dit is een verzamelnaam voor verschillende plantaardige, actieve werkstoffen. Ze beschermen obder andere tegen vrije radicalen.
Glycerine: Ook wel glycerol genoemd. Deze sterke vochtbindende stof zorgt voor een optimaal vochtgehalte in de opperhuid.
Gingko biloba: Extracten uit deze prehistorische boom beschermen tegen vrije radicalen, stimuleren de doorbloeding en werken vochtherstellend.
Hyaluronzuur: Komt van nature ook in ons bindweefsel voor. Kan vele malen zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden.
Isoflavonen: Plantaardige hormonen (zogenoemde phyto-oestrogeen, ondre andere in soja. Omdat de huid tijdens de overgang door afname van oestrogeen in rap tempo veroudert, worden isoflavonen vaak aan antiverouderingscrème toegevoegd.
Jojoba: De olie uit deze woestijnplant heeft sterk vochbindende en verzachtende eigenschappen.
Keratine: Een eiwit dat de buitenste laag van de huid stevig en waterafstotend maakt. Een keratinebehandeling bij de kapper maakt pluizg haar glad.
Liposomen: Microscopisch kleine transportbolletjes, die werkstoffen bevatten en deze naar de diepere huidlagen transporteren.
Lipiden: Vetten, die onder andere de natuurlijke bescherming voro hun rekening nemen en uitdrogen voorkomen.
Mexoryl SX en XL: Beschermingsfilters, ontwikkeld voor de zonneproducten van onder andere L’Oréal, Vichy, Garnier en Biotherm. Deze fotostabiele filters absorberen de UVA- en UVB-stralen voordat ze de huid bereiken.
Nanodeeltjes: In cosmetica is dit de techniek waarbij deeltjes met het formaat van enkele nanometers (nanometer = miljardste van een meter) tot heel diep in de huid kunnen dringen
Proteinen: Deze eiwitten behoren tot de groep van belangrijkste bouwstenen van de cellen. In verzorgingsproducten hebben proteinen de taak om de huid stevig en gezond te houden.
Peptides: Deze piepkleine proteinen maken de huid van binnenuit steviger. Ze worden ware wonderjes voor de huid genoemd.
Parabenen: Een veel gebruikt conserveringsmiddel, waar veel om te doen is. Parabenen zouden slecht zijn voor ons zijn. Omdat ze in kleine hoeveelheden worden verwerkt, is het volgens andere onderzoeken onschadelijk.
Q10: Dit ingredient herkent u vast, onder andere Nivea stopt dit co-enzym in veel van haar crèmes. Vooral omdat het de huid meer energie geeft.
Retinol: Pro-vitamine A, dat de werking van de cellen stimuleert, waardoor de huid steviger wordt en rimpels effectief worden bestreden.
Stimulift: Deze door L’Oréal ontwikkelde technologie stimuleert de huid om zelf aan het werk te gaan en huidveroudering tegen te gaan.
Sheabutter: Ook wel karitéboter genoemd, wordt gewonnen uit noten van de Afrikaanse karitéboom. Het hoge lipidengehalte houdt de huid zacht en voorkomt uitdrogen.
Thermaal water: Water uit thermale bronne, dat rijk is aan mineralen en oligo-elementen. Ondre andere Vichy en la Roche-Posay gebruiken thermaal bronwater als basis voor hun vele huidverzorgende producten.
UV-filters: Beschermende filters, die uv-stralen terugkaatsen, dan wel absorberen. Meestal aangeduid als beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor).
Ureum: Ideale vochtbinder en huidverzachter voor de zeer droge huid.
Vitaminen: Vitamine A helpt tegen rimpels, vitamine B is goed voor huid en haar, vitamine C geeft de huid meer weerstand, vitamine E is een belangrijke antioxidant en vitamine D verbetert de huidfuncties.
Wolvet: Verzacht de huid. Staat beter bekend onder de naam lanoline.
Xylitol: Wordt dankzij het vochtbindende vermogen in hydraterende crémes gebruikt.
Ylang ylang: Deze olie uit de bloesem van de West-afrikaanse canagaboom ruikt heerlijk en wordt daarom vaak gebruikt in parfums.
Zink: Is effectief tegen puitsjes en genezing van wondjes en zit daarom vaak in producten tegen acne. Ook in sunblockers en antiroosshampoos wordt zink gebruikt.
Meer informatie over een ooglidcorrectie? Ga dan naar de website van Blooming plastische chirurgie.
Geef een reactie