Symptomen, klachten en verschijnselen
- Afscheiding uit de tepel.
- Ingetrokken tepel, alsof er van binnen aan getrokken wordt.
- Knobbeltjes in de tepelhof (het gebied rondom de tepel).
- Schilfering of eczeem van de tepel.
U moet altijd goed opletten of er veranderingen bij de tepels plaatsvinden. In de meeste gevallen, zal de oorzaak van een verandering goedaardig zijn, maar het is ook mogelijk dat de verandering door bijvoorbeeld kanker veroorzaakt wordt.
Wanneer het vocht wat uit de tepels lekt, wit of groenachtig van kleur is, dan is dit waarschijnlijk gewone melk, met name wanneer het uit allebei de tepels komt. Dit is dan ook normaal, zeker tijdens of kort na de zwangerschap, of als men borstvoeding geeft. Wanneer het vocht groene of gelig van kleur is, dan kan dat door cysteuze bindweefselveranderingen, endocriene (hormonale) aandoeningen en sommige medicijnen veroorzaakt worden. Wanneer de tepelafscheiding donkerrode of zwarte van kleur is, dan bevat het bloed. Er kan in een dergelijk geval bijvoorbeeld een klein, goedaardig knobbeltje in een melkgang groeien, maar het is ook mogelijk dat het borstkanker betreft, maar dat komt gelukkig aanzienlijk minder voor.
Wanneer tepels als sinds de puberteit ingetrokken zijn, dan is er vrijwel niks aan de hand, maar wanneer een normale tepel later zo wordt, dan kan dat soms ook wijzen op kanker.
Wanneer zich knobbeltjes in de tepelhof bevinden, dan gaat het in de meeste gevallen om cysten, die door afgesloten talgkliertjes veroorzaakt worden. Wanneer hier nog een infectie bij ontstaat, dan is het mogelijk dat het zich ontwikkelt tot een steenpuist (furunkel), dit is een ontstoken haarzakje, waarin zich pus bevindt.
In de meeste gevallen zijn schilfering of eczeem van de tepel goedaardig en gemakkelijk te behandelen. Wanneer het langdurig blijft aanhouden, dan kan het noodzakelijk zijn om een biopsie uit te laten voeren, om zo kanker uit te kunnen sluiten.
Diagnose. Wanneer er sprake is van afscheiding uit de tepel, dan zal de arts beide borsten gaan onderzoeken en proberen om iets van de afscheiding op te vangen, zodat hij dat verder in een laboratorium kan laten onderzoeken. Om kanker uit te kunnen sluiten, is het mogelijk dat hij eventueel ook nog andere onderzoeken verricht. Wanneer het een ingetrokken tepel betreft of als er sprake is van bloederige afscheiding, dan zal hij zeker een onderzoek naar kanker laten uitvoeren. Wanneer het een cyste of steenpuist betreft, dan kan de arts dat wel alleen door middel van een lichamelijk onderzoek herkennen.
Hoe ernstig zijn tepelafwijkingen? Er is alleen sprake van ernst, wanneer ingetrokken tepels en afscheiding uit de tepels een teken van borstkanker zijn. Bij cysten is een behandeling niet nodig, tenzij er een infectie optreedt. Hierbij zal er een antibioticakuur nodig zijn om de infectie weer te verhelpen. Wanneer u langdurig last heeft van tepeleczeem moet u ook met uw huisarts contact opnemen.
Behandeling. Het hangt af van wat de onderliggende oorzaak is of er eventueel een operatie nodig zal zijn. In bepaalde gevallen waarbij ontstekingen de oorzaak zijn, zal de arts trekzalf (dit is een ontstekingsremmend middel) of een antibioticum voorschrijven.
Preventie. De tepels hebben extra verzorging nodig wanneer een vrouw borstvoeding geeft. Goede borsthygiene en het gebruik van borstcompressen houden de tepels droog tussen voedingen door en verlichten symptomen van irritatie. Er kunnen borstcrèmes gebruikt worden om het tepelgebied vochtig en soepel te houden.
Geef een reactie