De meeste blessures die tijdens een sportactiviteit ontstaan, worden veroorzaakt door een ongewone belasting van botten, spieren of andere weefsels. De beginnende jogger die met moeite op de eerste dag negen kilometer aflegt ondervindt allerlei pijnen; de eerste de beste veertiger die ongetraind meedoet aan een bedrijfsvoetbalwedstrijd is een uitstekende kandidaat voor een blessure.
Een leven zonder blessures bestaat niet. Wel zijn er een paar verstandige regels die moeten worden opgevolgd om ongelegen, pijnlijke, dure en soms ook invaliderende blessures te voorkomen.
Raadpleeg uw huisarts
Bent u ouder dan 40 jaar, hebt u overgewicht, rookt u, hebt u niet te verklaren pijn op de borst, hartklachten zoals een doorgemaakt hartinfarct, een onregelmatig hartritme of een ander belangrijk gezondheidsprobleem, of leidt u een zittend leven, raadpleeg dan uw huisarts voordat u een intensief trainingsprogramma gaat volgen. De huisarts kan dan een inspanningstest laten doen om de conditie van hart en longen te onderzoeken en hij kan u vertellen wat u met het oog op uw lichamelijke conditie moet doen en laten.
Warming-up voor de training
Om blessures te voorkomen moet u tenminste vijf tot tien minuten besteden aan rekken en losmaken van de spieren die u gaat gebruiken. De grotere bloeddoorstroming tengevolge van dit opwarmen, verlaagt de spanning in de spieren, verbetert hun bewegingsmogelijkheid en kan uw prestaties verbeteren. Tegelijkertijd verkleint u de kans op verrekking, overbelasting en andere letsels aanzienlijk.
Cooling-down na de training
Gun de spieren na de training tijd om af te koelen. De spieren die belast werden bij de training zijn samengetrokken geweest, een periode van rekken is dan essentieel. Spieren die niet op deze manier naar een normale situatie worden teruggebracht zijn vatbaarder voor verrekking, overbelasting en kramp.
Houd het goede tempo
Met name plotselinge en ongebruikelijke inspanningen veroorzaken blessures. Als u uit bent op prestatieverbetering, doe dat dan in een verantwoord tempo.
Verdubbel de afstand of de tijdsduur niet van de ene op de andere dag. Ontwikkel een programma dat het lichaam de kans geeft aan de activiteit te wennen zodat het zich geleidelijk kan aanpassen aan de geboden uitdaging.
Kies de juiste sport
Als u een slechte rug hebt of altijd pijnlijke knieën, is de belasting die het joggen veroorzaakt voor u niet geschikt. Misschien sluit dagelijks zwemmen of een rit op een hometrainer beter aan bij uw behoefte.
Maak er een gewoonte van
Slechts één keer per week trainen, hoe intensief dan ook, geeft risico op blessures. Probeer een schema aan te houden van minimaal drie trainingen van twintig minuten per week.
Schenk aandacht aan blessures
Als u een enkel verstuikt of een knie verdraait, vraag dan medisch advies en volg dit op. Het uitgangspunt van de arts is dat voor genezen tijd nodig is. Het gezegde ‘tijd heelt alle wonden’ wordt ook door artsen onderschreven. Geef een blessure de kans te genezen. Vraag uw huisarts naar de voorlichtingsfolder ‘Enkeldistorsie’, waarin praktische tips worden gegeven voor de behandeling en controle van een verstuikte enkel.
Geef een reactie